12 augustus 2024 I 4 min lezen
Warme zomerdagen, eindelijk zijn ze er... Maar op de werf hou je liever niet alleen het hoofd, maar ook je lichaam koel. Dat is niet alleen belangrijk voor je eigen comfort, maar ook voor je veiligheid en productiviteit. We geven je graag 10 verfrissende tips mee voor een warme zomerdag op de werf:
Koel je handen en polsen onder koud water of met een koelpakje voor een snelle temperatuurdaling.
Zoek indien mogelijk schaduwrijke plekken op de werf om te werken en zeker om pauze te nemen.
Zorg ervoor dat je altijd voldoende water bij je hebt en drink regelmatig, zelfs als je geen dorst hebt. Hydratatie is key om je lichaamstemperatuur te reguleren en je energie op peil te houden.
Probeer de meest fysiek veeleisende taken uit te voeren tijdens de koelere uren van de dag, zoals 's ochtends vroeg of laat in de middag. Vermijd indien mogelijk het werken tijdens de heetste uren, wanneer de zon op zijn hoogtepunt staat.
Gun jezelf en je medewerkers vaker een pauze om uit te rusten en af te koelen. Zoek een koele of schaduwrijke plek om even tot rust te komen, water te drinken en wat af te koelen.
Maak gebruik van koelende accessoires zoals een verkoelende nekhanddoek of een vernevelaar.
Werk samen met je collega's om de werklast te verdelen en taken af te wisselen. Op die manier kun je de tijd in de hitte beperken en elkaar helpen om koel te blijven.
Zorg voor voldoende ventilatie en luchtcirculatie op de werf. Met ventilatoren of draagbare luchtkoelers kan je een deugddoende, verfrissende luchtstroom creëren.
Zeker als je buitenshuis aan het werk bent, is insmeren de boodschap!
Watermeloen, komkommer of sappige citrusvruchten helpen je lichaam af te koelen. Bovendien bevatten ze veel water zodat ze ook helpen gehydrateerd te blijven.
Door deze tips toe te passen, kun je jezelf nog beter beschermen tegen de hitte en een aangenamere, koelere werkomgeving creëren.
Vergeet niet: safety first! Ook bij heel warm weer is het belangrijk om de veiligheidsvoorschriften op de werf te respecteren en de juiste, veilige werkkledij te dragen. Liever een paar extra pauzes inlassen, dan in te boeten op je veiligheid!