Pipelife voorkomt wateroverlast op kwetsbare locaties

Van een eerste generatie infiltratiekratten tot een waterbeheersysteem. Dat is kortweg de ontwikkeling die Pipelife, een van de grootste producenten van kunststof leidingsystemen in Europa, de afgelopen jaren heeft ingezet om tot effectief regenwaterbeheer te komen. Daarvoor richt het bedrijf zich in de eerste plaats op de bescherming van kwetsbare locaties, zoals winkelcentra, parkeerplaatsen, luchthavens en verkeerswegen en -tunnels.

Volgens Hielke Hoekstra, Application Development Manager voor de Category Infra bij Pipelife, is de crux dat overtollig regenwater gecontroleerd naar een veilige plek moet worden afgevoerd, zodat de stortvloed aan water niet dat stadscentrum, die parkeerplaats vol auto’s of die belangrijke verkeerstunnel onder water zet. Overtollig water heeft vaak immers veel materiële schade en de nodige overlast tot gevolg.

 

Rekening houden met elk scenario

“In Finland liep geregeld een tunnel onder water bij regen of smeltsneeuw en raakten auto’s beschadigd. Dan krijg je direct discussie over wie de schade moet betalen: de gemeente, verzekeringsmaatschappijen of de autobezitters? Ook in België zien we dat we steeds vaker te maken krijgen met behoorlijke regenwateroverlast als gevolg van de stortbuien. De tijd leert ons dat deze regenbuien steeds heviger worden en frequenter voorkomen. Dan moet je je als gemeente of opdrachtgever afvragen of je daarop goed bent voorbereid. Een systeem dat het water tijdelijk kan bergen is hiervoor noodzakelijk.”

“Veel waterbergingssystemen worden, mede op basis van Europese richtlijnen, ontworpen op eenmaal per 2, 5 of 10 jaar een overstroming. Door het veranderende klimaat gebeuren deze overstromingen waarschijnlijk vaker dan vooraf berekend. Het zou niet mogen, maar het gebeurt wel. Het noodzaakt gemeenten en opdrachtgevers om ook met slechtere scenario’s rekening te houden. Zeker in geval van grote verhardings- en dakoppervlakken. Het is meteen een grote schadepost als een winkelcentrum of grootwinkelbedrijf niet meer bereikbaar is”, meent Hoekstra.

Stormbox II infiltration crates at the installation site | Pipelife

Van infiltratiekrat tot waterbeheersysteem

“De eerste generatie infiltratiekratten moest met losse clips worden bevestigd. Onze huidige generatie heeft geïntegreerde clips, waarmee de kratjes zowel in horizontaal als verticaal verband automatisch in elkaar grijpen. Ze zetten zich dus vanzelf vast. Dat levert een sterke, stabiele constructie op, die ook nog eens razendsnel door de aannemer kan worden aangebracht. Voorwaarde is een stevige bodemplaat waarop wordt gestapeld. Natuurlijk helpt een draagkrachtige ondergrond, maar ook bij slappere ondergrond is ons systeem haalbaar, zo blijkt uit tests. Regenbuien vallen immers in heel België …”

Pipelife is één van de koplopers op het gebied van regenwaterbeheer. Hoekstra besluit: “Ik heb jarenlang bij Pipelife binnen de R&D aan dit soort systemen gewerkt en was ook jarenlang voorzitter van de Europese werkgroep die de Europese standaarden heeft opgezet. Het heeft mij geleerd dat het mogelijk is om je te wapenen tegen de felle en frequente regenbuien. Niet in de zin dat overstromingen niet meer zullen voorkomen, maar wel dat je er op kan anticiperen.”

Reference image Talokaivo Stormbox 2018

Delen:

Downloads

Vind hier de meest gevraagde downloads.

Downloads
Heeft u niet gevonden wat u zocht?

Contacteer ons

Heeft u een vraag of een specifiek verzoek? Kies dan een van onderstaande contactmogelijkheden. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Terugbellen

Telefoonformulier
We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.
Mailformulier
We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op via e-mail.