Putrenovatie met DURA.Port

Het modulaire systeem uit polymeerbeton

In elk rioolnetwerk zijn er veel bestaande putten aan renovatie toe, en dat aantal groeit elke dag. Als een verouderde riolering gesaneerd moet worden, geldt dat meestal ook voor de putten en constructies in dat netwerk. Die renovatie wordt voor de beheerder een alsmaar belangrijkere opdracht. De laatste jaren is de gestage aantasting van putten en putconstructies door bijvoorbeeld agressief afvalwater, grondwater, gronddruk of verkeer, alsmaar gestegen. Bovendien zorgt het gescheiden stelsel ervoor dat het afvalwater steeds geconcentreerder wordt. Materialen die in het verleden duurzaam en betrouwbaar waren, zijn niet meer zo goed bestand tegen de hedendaagse erosie. Daardoor ontstaan vaak zware beschadigingen. Vaak zijn dat : 

  • corrosie door zwavelstofsulfide
  • defecte klimijzers
  • lekken bij de aansluitingen en in de putwand
  • scheurtjes en gaten
  • defecte bermen en vloeilijn

Beschadigde putten kunnen hun functie niet meer feilloos vervullen en dienen bijgevolg gesaneerd te worden. Het DURA.Port-systeem biedt voor de renovatie van het stroomprofiel, de bermen, de putwanden en de dekplaten een geschikte en duurzame oplossing. Toevoerleidingen kunnen op om het even welk punt in de put met de gebruikelijke renovatietechniek vakkundig worden aangesloten en complexe stroomprofielen worden ter plekke meteen bijgewerkt.

Aangezien alle bouwelementen via een standaardopening DN 700 worden ingeschoven, zijn storende en dure grond- en wegwerkzaamheden overbodig, en kan de noodzakelijke drooghouding tot een minimum worden beperkt. Op zijn beurt zorgt de stevige verbinding van de saneringselementen met de bestaande put voor een verhoging van de statische belastbaarheid van de constructie.

WAt MAakt het materiaal DURA.PC zO speciaal?

DURA.PC elementen worden gegoten uit polymeerbeton, een materiaal dat bestaat uit een harsmengsel met kwarts. Deze samenstelling maakt het tot een uiterst sterk, robuust en duurzaam bouwmateriaal. 

Door zijn uitstekende eigenschappen is het materiaal voorbestemd voor gebruik bij riool- en putrenovaties, waar hoge eisen worden gesteld aan mechanisch draagvermogen, permanente slijtvastheid en chemische bestendigheid. Dit resulteert in dé H2S resistente oplossing tot in de kern. 

Door de hoge stabiliteit en de statische en dynamische elasticiteit van het materiaal kunnen DURA.PC-elementen met een geoptimaliseerde wanddikte worden vervaardigd. Waar andere oplossingen hun grenzen bereiken, wordt renovatie met DURA.PC dan vanuit technisch oogpunt bijzonder interessant.

Alle vormen, dwarsdoorsneden en wanddiktes kunnen op maat worden gemaakt zodat het volledig is afgestemd op de eisen van uw project. Het unieke productieproces zorgt ervoor dat wij een performant en economisch interessant systeem op maat van uw noden kunnen aanbieden.

Eigenschappen DURA.PC

DURA.PC – elementen bestaan voornamelijk uit polyesterhard en kwartszand in een specifieke verhouding. Dit resulteert in een bijzonder slijtvast materiaal.

eigenschappen dura.pc

 

Abrasieweerstand < 10 mm
Korte termijn buigtreksterkte > 20 N/mm²
Vuurbestendigheidsklasse B1
Waterabsorptie 0,15 %
Chemische resistentie - gebruik in DWA < 0,15 % massaverlies, pH 1-12
Druksterkte > 80 N/mm²
Korte termijn E-modulus > 20 000 N/mm²
Thermische uitzettingscoëfficiënt 10-20E-6 / °C
Waterpenetratiediepte 0 mm
Levensduur 75 jaar

normen en goedkeuringen

Aanvullende eisen Producten en systemen voor de bescherming en het onderhoud van betonconstructies – definitie, eisen, kwaliteitsbewaking en conformiteitsbeoordeling
Deel 4: Lijmen voor constructies
Algemene mededeling 

Voor buissegmentbekleding adviseren wij de procedure volgens DIN EN 15885: "Classificatie en kenmerken van technieken voor de renovatie, reparatie en vernieuwing van riolen en leidingen" en DWA-fiche143-4: "Installatieprocedures (buissegmentbekleding) voor toegankelijke riolen, afvoeren en constructies".

Voor enkele buisvoeringen adviseren wij de toepassing van DIN EN 15885 of DWA-fiche 143-12: "Renovatie van afvalwaterleidingen en riolen met geprefabriceerde buizen met en zonder ringvormige ruimte enkele processen".

Norm: EN1504

kwalitatief materiaal

DURA.PC bestaat uit 3 hoofdcomponenten: 
 
  • Polyester hars - 13% - Polyester hars met hoge pH-bestendigheid. 
  • Kwartsmateriaal - Mengsel van kwartszand, kwartspoeder en grind voor gladde oppervlakken en een hoge stabiliteit.
  • Additief - Bijv. kalksteen of titaniumdioxide, om bepaalde eigenschappen te waarborgen, zoals een verhoogde weerbestendigheid. 

Op de foto zie je van links naar rechts: het DURA.PC materiaal, de mortel en de bestaande put (beton in dit geval).

 

 

Dura.Port material

tubbing-methode

Voor de rehabilitatie van ronde putten gebruiken wij een methode, die al jaar en dag succesvol wordt toegepast in de tunnelbouw. Doordat we een cirkel maken, zorgt de ringspanning ervoor dat het systeem zelfdragend is. 

De opzetstukken van de put worden door middel van de tubbing-methode met driedelige elementen bekleed. Hiervoor is de dunne wand van het materiaal zeer nuttig, omdat de vrije ruimte zo maximaal behouden blijft (bijv. een put DN 1000 heeft na sanering nog een vrije breedte van 900). Ook voor de overige onderdelen van de put zijn er aangepaste elementen beschikbaar.

Bij de renovatie van stroomprofielen uit gegoten beton of klinkers bieden de DURA.Port-bodemelementen een corrosiebestendige en slijtvaste oplossing. Het bodemelement wordt in het beschadigde stroomprofiel gemonteerd. Door de zwaluwstaartverbinding met het stroomprofiel is een stevige verankering in de putbodem gegarandeerd.

Teaserbild Einbau DURA.Port

DURA.Port installatie

Voor de installatie van de DURA.Port ervaren zowel de rioolbeheerders als de aannemers voordelen. In slechts 7 stappen renoveer je een put. Ontdek meer over het DURA.Port stappenplan. 

Stap 4 cutting plan

Opbouw van de DURA.Port

1. Vloei

De bestaande vloei kan gerenoveerd worden met DURA.Port vloei-elementen, deze verzekeren een goede slijtvastheid in de bodem. 

Het gladde oppervlak voorkomt afzettingen, scheurtjes en verstoppingen en verbetert de hydraulische toestand. Het element kan eenvoudig door het mangat worden ingebracht. 

DURA.Port - vloei

2. berm

De DURA.Port bermplaten verzekeren een bescherming van de bestaande berm. Dit zorgt voor enerzijds voor een stabiele basis voor de opbouw van de opzetringen. Anderzijds worden deze elementen geproduceerd met een ingebouwde helling. Dit voorkomt afzettingen en verzekert dat er geen stilstaand water op de berm blijft staan.

DURA.Port Einbau Schachtberme

3. opzetringen

De DURA.Port opzetringen verzekeren dat het volledige putlichaam beschermd is tegen H2S aantasting. 

De elementen kunnen eenvoudig op elkaar gestapeld worden. Dit garandeert een snelle installatie. 

Aansluitingen kunnen zowel prefab worden voorzien als ter plaatse worden geboord. 

DURA.Port Einbau Tübbinge

4. afwerking

Van zodra alle opzetringen tot boven zijn opgebouwd kan u de zone tussen de opzetringen en de dekplaat afwerken. 

Optioneel kunnen wij hier een op maat gemaakte dekplaatafwerking aanbieden in hetzelfde materiaal.  Dit verzekert de gehele resistentie van de put. 

De afgewerkte put: 

  • is resistent tot in de kern
  • heropwaardering van de draagkracht
DURA.Port afwerking

5. conus (optioneel)

Indien een conus gewenst is kan een speciaal, vierledig element voor de bekleding worden voorzien. 

Zoals de overige elementen van het systeem wordt ook dit onderdeel via de putopening geïnstalleerd. 

Om de bevestiging op de oude put te vergemakkelijken kunnen wij de elementen op eenvoudig verzoek al in de fabriek voorzien van verzonken boorgaten– vraag zeker ons advies!

DURA.Port Einbau Konuselement

Uw aanspreekpunt

Portretfoto Jens Barbieur

Jens Barbieur

Technical Account Manager Infra - Vlaanderen

+32 478 609 451

Terugbellen

Downloads

Vind hier de meest gevraagde downloads.

Downloads
Heeft u niet gevonden wat u zocht?

Contacteer ons

Heeft u een vraag of een specifiek verzoek? Kies dan een van onderstaande contactmogelijkheden. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Terugbellen

Telefoonformulier
We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.
Mailformulier
We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op via e-mail.