De meeste materialen hebben beperkte opties na hun operationele levensduur. De kwaliteit van het resterende product aan het einde van zijn gebruik is niet meer wat het was vanwege verouderingsprocessen, zoals corrosie of vervormingseffecten. Aan de andere kant bevatten sommige materialen bestanddelen die niet geschikt zijn om onder de grond te bewaren, omdat er na verloop van tijd uitloging naar het milieu plaatsvindt. Omdat The One niet veroudert en een volledig natuurlijk product is, heeft het geen last van deze problemen. The One heeft dus een (haast) onbeperkte houdbaarheidsdatum. De opties na de operationele levensduur zijn talrijk, zodat het product op de meest ecologische manier weer inzetbaar is. Doordat de buizen niet schadelijk zijn voor het milieu, kunt u ze ook in de grond laten liggen. Daarom is The One voor de natuur.
Preventie
De meest duurzame keuze is The one, zoals hij bestaat. Gres heeft een ongeëvenaarde levensduur in vergelijking met andere materialen. Dit maakt The One de beste keuze bij uitstek. Een langere operationele levensduur betekent het langer voorkomen van afval zoals vervanging en het behoud van hulpbronnen voor toekomstige generaties. Een keuze voor The One is daarom de meest effectieve manier om extra afval te voorkomen.
Hergebruik
Omdat er geen prestatieverlies is, is The One ook uitermate geschikt voor hergebruik, waardoor de nuttige levensduur wordt verlengd zonder dat hiervoor uitgebreide ingrepen nodig zijn. Het voordeel van hergebruik is duidelijk: geen materiaalverspilling en geen rendementsverliezen door recycling. In de praktijk wordt The One uitgegraven en meestal hergebruikt in de buurt van de voormalige locatie.
Meer info over het hergebruik van gres lees je in dit project: KERA.Port wordt na 7 jaar intensief gebruik terug opgegraven | Pipelife België
Recyclen
The One kan oneindig worden gerecycled. Het is het enige materiaal dat zijn superieure kwaliteit behoudt. Hierdoor kunnen oude gresbuizen worden hergebruikt als chamotte voor de productie van nieuwe buizen met dezelfde kwaliteit als hun voorgangers. Al onze keramische producten bevatten minstens 30% recyclaat en dit percentage loopt op tot bijna 50% afhankelijk van de diameter.
Downcyclen
Omdat gres gewoon gebakken klei is, is het mogelijk om het materiaal plaatselijk te hergebruiken in een toepassing van lagere kwaliteit in plaats van het te recyclen. Het materiaal is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor de fundering van wegen. Dit vraagt weinig tot geen transport en de bouwplaats wordt voorzien van een natuurlijk materiaal met weinig impact op het milieu.
Afval
Omdat gres niet veroudert en de kwaliteit ervan niet verandert, hoeft het materiaal nooit als afvalstof verwijderd te worden. Dit staat in schril contrast met andere materialen, waarbij recycling of downcycling slechts een stap is in de verlenging van de levensduur. Thermoplastische of meerlaagse producten belanden uiteindelijk op een stortplaats of in een verbrandingsoven.